◄ naar home

deel deze pagina

De vrolijke noot  
die jij later wilt
kun je nu
al geven.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

André Baas | Verpleegkundige in zorg- en expertisecentrum Anholt

“Je verbaast je soms hoe sterk mensen weer terug kunnen komen”

André Baas is verpleegkundige in zorg- en expertisecentrum Anholt in Assen. Op de ‘stroke-unit’ van de Revalidatieafdeling verzorgt hij mensen die na een hersenbloeding werken aan herstel.

‘Wanneer mensen bij ons komen zijn ze op hun kwetsbaarst. Vaak komen ze net uit het ziekenhuis en is hun leven volledig op z’n kop gezet. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer praten, niet meer lopen of zijn verward.

Als verpleegkundige ben ik de schakel tussen cliënt, familie en specialisten. Ik doe niet alleen de zorg, maar ook de organisatie erom heen. Iemand op tijd gereed maken voor z’n therapie, het afstemmen van het artsenbezoek en er natuurlijk voor zorgen dat mensen hun dagelijkse oefeningen doen.

Cliënten verblijven hier meestal enkele maanden. In die tijd doen we er alles aan om mensen vooruitgang te laten boeken. Je verbaast je soms hoe sterk mensen weer terug kunnen komen. Onlangs ging een cliënt met ontslag naar huis. Een paar maanden daarvoor werd hij nog per ambulance binnengebracht gebracht: hij was verward, kon niet meer lopen. We dachten dat het een lastig verhaal zou worden. Maar na drie maanden liep hij achter z’n rollator de deur uit: ‘ik mag weer naar mijn vrouw’, riep hij ons blij na. Daar kan ik oprecht blij om zijn.

Zo gaat het natuurlijk niet altijd. Soms maken mensen die progressie niet en kunnen ze bijvoorbeeld niet meer naar huis. Dat is dan heel verdrietig. Zeker als er nog een partner bij betrokken is. Mensen worden dan gedwongen gescheiden. Maar ook op die momenten kan ik er toch zijn voor mensen. Samen er het beste van maken. Ook dat is waardevol.’