◄ naar home

deel deze pagina

Het veilige gevoel
dat je later wilt

kun je nu
al geven.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Berend Bosma | Verzorgende IG in opleiding bij ZZWD Ruinen

“Plezier, humor en een veilig gevoel zijn in dit werk het allerbelangrijkste.”

Berend Bosma heeft van zijn 15e tot zijn 31e in de handel gewerkt bij tal van bedrijven. Het ging altijd over verkoopcijfers, uren en geld. ‘Ik miste hier vooral de voldoening en waardering. Toen ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe baan, in de zorg. Dat ging eigenlijk veel sneller dan ik had durven hopen.’

‘In eerste instantie had ik geen flauw idee met welke groep ik binnen de zorg wilde gaan werken: ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, jongeren; het leek me allemaal leuk. Daarom ben ik eerst, om me te oriënteren, als vrijwilliger aan de slag gegaan. Ik kreeg bij meerdere organisaties de kans om mee te lopen. Nadat ik een aantal maanden in een verzorgingshuis geholpen had, wist ik: Dit is echt mijn doelgroep. Prachtig! Toen ik ging solliciteren werd ik bij de eerste sollicitatie gelijk aangenomen. Achteraf hoorde ik dat dit vooral kwam omdat ik toen zo enthousiast vertelde over mijn ervaringen in de ouderenzorg. Daarom raad ik echt iedereen die nog twijfelt over werken in de zorg aan om als vrijwilliger te beginnen.

Momenteel volg ik een BBL werk-leertraject. Ik ga één dag in de week naar school en de andere dagen werk ik. Eigenlijk vind ik ook dat je het vak vooral in de praktijk moet leren. Zo moesten we op school op een pop allerlei handelingen oefenen, zoals iemand wassen. ‘Wel voorzichtig hè!’, riep de leraar nog. ‘Straks gaat de pop kapot.’ Toen ik het voor het eerst in de praktijk moest doen, was het eerste wat de bewoonster zei: ‘Doe toch eens wat harder, ik heb altijd zo’n jeuk op de rug. Heerlijk als iemand me dan even de rug schrobt.’ Zoiets leer je niet op school.

Tijdens mijn werk, probeer ik me vooral in te leven in mijn bewoners. Ik stel me voor hoe het zou zijn als ik hier zou zitten, over 60 jaar. Hoe zou ik willen dat ze met mij omgaan? Om eerlijk te zijn, lijkt het me vreselijk om oud te zijn. Juist daarom probeer ik de bewoners een fijne oude dag te bieden. Plezier, humor en een veilig gevoel zijn in dit werk het allerbelangrijkste.

Sinds de zomer van 2018 schrijf ik blogs over mijn belevenissen in de zorg. Ze zijn te lezen op de Facebookpagina van ZZWD. Ik haal zoveel voldoening uit het schrijven. Ik merk ook dat ik, sinds ik in de zorg werk, veel dichter bij mijn gevoel ben gekomen. Het zakelijke masker kon eindelijk af en ik mag weer mezelf zijn. Prachtig om eindelijk vanuit je hart te mogen handelen en te schrijven!’