◄ naar home

deel deze pagina

De zelfstandigheid 
die jij later wilt
kun je nu
al bieden.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Bernd Woudstra | Verpleegkundige bij woonzorgcentrum Anna Schotanus

“Het allerbelangrijkste is dat mensen zich goed voelen”

Bernd Woudstra is (aankomend) verpleegkundige in woonzorgcentrum Anna Schotanus in Heerenveen. Met zijn 26 jaar is hij één van de jongste medewerkers in het woonzorgcentrum.

‘Of ik wel eens vooroordelen hoor over m’n werk? Je krijgt natuurlijk altijd die vraag over het wassen van de billen. Goed, hoort er soms bij. Maar hier ben je écht niet de hele dag mee bezig. Mijn werk is zoveel meer dan dat. Je mag er zijn voor mensen die al een heel leven achter de rug hebben, die in het laatste stukje jouw hulp goed kunnen gebruiken. Je kunt echt iets voor hen betekenen.

            Ik denk bijvoorbeeld aan die bewoonster waarmee ik een klik had. We hadden dezelfde humor, konden goed met elkaar overweg. Ze was in haar leven altijd actief geweest. Maar na een heupfractuur raakte ze bedlegerig en ging het bergafwaarts. Ze zag het vaak niet meer zitten. We spraken daar veel over en ze nam me vaak in vertrouwen. Toen ik haar op een vrijdag een goed weekend wenste, riep ze me opeens bij zich: Bernd, ik wil je écht nog even bedanken voor alle goede zorgen… De dag erop kreeg ik het bericht dat deze vrouw was overleden.

Zoiets doet je wat. Natuurlijk is het verdrietig, maar ik vind het ook een mooi idee dat ik haar in die laatste maanden nog zo kon helpen. En dat ze daar oprecht blij mee was. Sindsdien ben ik me er nog bewuster van wat ik voor mensen kan betekenen. Dat begint met goede zorg, maar het allerbelangrijkste is dat mensen zich goed voelen. Dan is de zorg pas écht goed.

Weet je wat zo mooi is? Om me heen is steeds meer begrip voor dit werk. Laatst vertelde een vriend dat, wanneer hij ooit van baan zou switchen, de ouderzorg hem wel wat leek. Nou, je had hem een paar jaar geleden moeten horen.’