◄ naar home

deel deze pagina

Die mooie oude dag 
die jij later wilt
kun je nu
al geven.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Berry Schuurman  | Woonbegeleider bij De Hoven

“Ervoor zorgen dat mensen kunnen doen wat jij en ik ook doen op een dag”

Berry Schuurman was ooit grafisch vormgever. Maar inmiddels werkt hij vijf jaar in de ouderenzorg. ‘Ik heb eindelijk weer echt contact met mensen’

‘Grafisch vormgeven is een mooi beroep. Maar ik had altijd het gevoel dat ik iets miste. Zeker toen ik zzp’er was. Ik zat continu achter het scherm en vroeg me aan het einde van de dag weleens af: geeft mij dit voldoening?

          Dat ik in de ouderzorg terecht ben gekomen, is niet toevallig. In de tijd dat ik zoekende was naar wat ik wilde, verhuisde m’n oma naar een zorgcentrum. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat dit voor haar betekende én voor ons als familie. Daar ontstond het idee dat werken met ouderen mij ook wel wat leek.

            Ondanks dat ik weinig ervaring in de zorg had, vond ik een baan bij woonzorgcentrum De Twaalf Hoven in Winsum. Naast het werk volgde ik een opleiding. Inmiddels ben ik woonbegeleider en verzorg ik acht bewoners die allemaal een vorm van dementie hebben. Ik help ze met opstaan, wassen, aankleden, ontbijt; ik zorg ervoor dat ze alles kunnen doen wat jij en ik ook doen op een dag. Onlangs nog heb ik nog een opleiding afgerond tot gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie.

            Mijn stijl? Ik maak graag gebruik van humor. Het leven is voor veel mensen al pittig genoeg: zeker wanneer mensen de regie over hun leven kwijt zijn. Een beetje relativeringsvermogen helpt om de dag wat lichter maken. Natuurlijk moet je goed inschatten welke grapjes iemand kan waarderen. Voor een bewoner die van oorsprong uit Rotterdam komt, ligt dat anders dan voor de vrouw die haar leven lang op het Groninger platteland heeft gewoond.

          Maar geloof me, even met elkaar lachen doet ons allemaal goed.’