◄ naar home

deel deze pagina

Het respect 
dat jij later wilt
kun je nu
al geven.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Ellen Takens | Verzorgende IG bij Icare

“Ik zorg ervoor dat ik altijd met een glimlach binnenkom”

Ellen Takens is verzorgende IG bij het PG-team Noordenveld van Icare. Ze bezoekt cliënten met dementie thuis en biedt hen hulp en ondersteuning. ‘De vrijheid, zelfstandigheid en de verantwoordelijkheid maken mijn werk echt mooi’

‘Ieder mens wil het liefst zo lang mogelijk in z’n eigen omgeving blijven wonen. En ik help om hen die zelfstandigheid zo lang mogelijk te bieden. Zeker mensen met dementie hebben extra ondersteuning nodig. Denk aan persoonlijke verzorging, medicatie en voeding. Maar ook iemand die een oogje in het zeil houdt: hoe gaat het met iemand, is het nog verantwoord om iemand thuis te laten wonen? Soms kan een cliënt z’n zelfstandigheid heel lang behouden, maar soms kan het proces ook heel snel gaan.

            Ja, ik kom veel eenzaamheid tegen. Wanneer mensen geen kinderen hebben of wanneer de kinderen ver weg wonen. Voor sommige cliënten ben ik op een dag vaak de enige die langskomt. Ik zorg er altijd voor dat ik met een glimlach binnenkom. Zeker wanneer mensen in de put zitten of gefrustreerd zijn, is het belangrijk om hen wat positieve energie en aandacht te geven. Even een kopje thee met iemand drinken of een gesprekje aangaan: het zijn die hele kleine dingen die iemands dag kleuren.

            Zo was ik onlangs bij een vrouw die behoorlijk aan het dementeren is. Ik vertelde haar dat ik haar de volgende ochtend om half acht een bezoekje zou brengen. Meestal vergeet ze dit. Maar toen ik de volgende ochtend bij haar kwam, had ze speciaal voor mij een kopje thee gezet. Hoe lief is dat?