◄ naar home

deel deze pagina

De aandacht 
die jij later wilt
kun je nu
al geven.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Ernst Meindersma | Verzorgende IG bij woonzorgcentrum Veenkade

“Dan loop ik met haar een rondje en vertel dat haar kinderen vandaag mooi op tijd waren”

Ernst Meindersma werkte jarenlang als bloemist. Hij won er zelfs prijzen mee. ‘Totdat ik voor m’n gevoel alleen nog maar boeketjes voor het pompstation aan het maken was.’ Inmiddels werkt Ernst als verzorgende-IG in woonzorgcentrum Veenkade in Veendam.  

‘Het klinkt cliché, maar het is soms een glimlach van een bewoner, die ook mijn dag wat mooier kleurt. Bijvoorbeeld die bewoonster die nog maar één liedje kent. Wanneer ik zie dat ze wat verdrietig is, vertel ik haar dat ik laatst zo’n leuk liedje hoorde. Wanneer ik het begin te zingen, zet zij mee in. Het gevoel dat ze het liedje kent, dat ze mee kan doen en dan die glimlach van oor tot oor. Dat is wat ik bedoel…

In de Veenkade wonen mensen met dementie. De één is hier nog maar kort en nog behoorlijk scherp. Anderen zijn er slechter aan toe. Soms zijn ze behoorlijk in de war. Uiteraard is het mijn verantwoordelijkheid om deze mensen basiszorg te bieden: hulp bij het wassen, eten, theedrinken en de toiletgang. Maar je wilt ook dat mensen zich goed voelen, dat ze een beetje gelukkig over de gangen lopen.

Want, wat doe je wanneer een vrouw zich ongerust maakt omdat haar kinderen naar school moeten? Ik loop dan met haar een rondje en doe net alsof we langs die school komen. Ik vertel haar dan dat school al begonnen is en dat haar kinderen vandaag mooi op tijd waren. Door even in haar belevingswereld te kruipen, kun je haar helemaal geruststellen.

Een groot inlevingsvermogen is zeker belangrijk om dit werk te doen. Maar ook mensen die onder alle omstandigheden de rust bewaren, zeker als het druk en hectisch is, zijn wat mij betreft meer dan welkom als collega.