◄ naar home

deel deze pagina

De zorg 
die jij later wilt
kun je nu
al geven.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Harma van der Veen | Verzorgende IG bij zorgcentrum ’t Suyderhuys

“Humor is belangrijk”

Harma van der Veen is verzorgende IG’er in zorgcentrum ’t Suyderhuys. Ze werkt sinds anderhalf jaar op de afdeling kleinschalig wonen. Een woonvoorziening voor mensen met dementie.

‘Je moet in dit werk soms heel creatief zijn. Laatst wilde een bewoner z’n medicijnen niet innemen. Toen ik hem vertelde dat de dokter zegt dat het goed voor hem is, wilde hij er nog niet aan. Wat doe je dan? Ik heb een half uurtje gewacht. Zette hem daarna een lekker bordje vla voor en daarnaast de lepel met medicijnen erop. Hij is gek op vla, over die medicijnen heeft hij het niet meer gehad, die gingen zo naar binnen.

          Ik werk pas sinds kort met bewoners die dementie hebben. Echt ander werk dan de ‘gewone ouderenzorg’.  Je verdiept je meer in mensen. Wat is hun ziektebeeld, wat is hun achtergrond en waarom reageren ze zoals ze reageren? Met die kennis probeer je mensen nog wat fleur in hun leven te geven. Een beetje liefde, zorgzaamheid en geborgenheid. Dat kunnen ze best gebruiken.

          Het is pittig werk. Maar toch geeft het me ontzettend veel voldoening, elke dag weer. Soms denk ik wel: hoe zou ik willen dat mijn ouders worden verzorgd? Hen gun je op hoge leeftijd toch ook een menswaardig, liefdevol en respectvol leven? Dat wil ik de bewoners ook geven.

          En het is niet alleen zwaar hoor. We lachen ook veel. Humor is belangrijk. Zo zet ik de vrouwen graag even in de nagellak. Zitten ze allemaal met hun handen in een teiltje. Als de mannen erbij zitten, vraag ik voor de grap altijd even of zij ook een nagellakje willen. Nou, dat willen ze natuurlijk niet. Waarop één van de mannen heel adequaat reageerde en lachend zei: ‘je kunt dat grapje volgende week gerust nog eens maken, wij vergeten ‘m toch wel.’