◄ naar home

deel deze pagina

Het respect
dat jij later wilt
kun je nu
al geven.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Henry Tardjopawiro | Verzorgende bij Het Burgemeester van Julsingatehuis

“Als ik er een dagje niet ben, blijft ze naar me vragen”

Henry Tardjopawiro werkte als autospuiter, maar gooide twaalf jaar geleden het roer helemaal om. Inmiddels is hij verzorger in woonzorgcentrum Het Burgemeester van Julsingatehuis in Delfzijl.

‘De mensen die hier wonen zijn in het laatste stukje van hun leven beland. Als verzorger kan ik een kleine bijdrage leveren om die tijd voor hen zo aangenaam mogelijk te maken. Elke dag kom ik meerdere keren bij bewoners langs om ze bijvoorbeeld te helpen bij het wassen, het aankleden en de medicijnen. Je bouwt met veel mensen een band op. Zoveel mensen, zoveel verschillen, hè. De één is heel serieus en met de ander maak je elke dag een lolletje. Het is daarom belangrijk dat je goed aanvoelt hoe mensen zijn en wat ze willen.

Natuurlijk heb ik elke dag een gevuld programma, maar overal waar ik kom doe ik m’n werk liefdevol en met respect. Positief en open zijn, vind ik belangrijk. Zo woont hier een vrouw van 96 die mij graag elke dag even wil zien: jij vrolijkt mijn dag op, zegt ze dan. Ik zorg er daarom altijd voor dat ik even bij haar binnenloop; al is het maar voor een minuut. Dat doet haar zo goed. En wanneer ik er een paar dagen even niet ben, dan meld ik dat haar van te voren. Anders blijft ze collega’s maar vragen waar Henry is.

Natuurlijk hoort afscheid nemen ook bij dit werk. Soms zie je het aankomen, soms is het onverwacht: maar er komt een moment dat een bewoner overlijdt. Het went nooit, maar je leert ermee omgaan. Het is ook een mooie les. Doodgaan hoort bij het leven. Je verandert er niets aan, hè. Het enige wat je kunt doen is nu helpen om mensen een mooie oude dag te bezorgen.’