◄ naar home

deel deze pagina

De warmte
die jij later zoekt

Kun je nu
al uitstralen.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Max Lekx | Verzorgende IG, Zonnehuisgroep Noord

“Je weet pas hoe mooi het werk is wanneer je het ervaart.”

Max Lekx begon na zijn school aan een VeVa-opleiding: een combinatie van Veiligheid en Vakmanschap. Dit deed hij als oriëntering op het leger. Als invulling van het gedeelte Vakmanschap koos hij de opleiding Verzorgende IG. Werken met mensen heeft hem altijd al gelegen. Nadat hij er achter kwam dat hij door een vorm van kleurenblindheid niet door kon in het leger, heeft hij zich volledig gericht op de opleiding Verzorgende IG. Gelukkig maar. Na zijn eerste dag stage bij deze studie was hij al verkocht…

‘Mijn eerste stage voor de opleiding was in de thuiszorg. Dit was fantastisch! Je komt tijdens het werk namelijk echt bij de mensen thuis. Dit werkt zo veel prettiger voor mij dan op een werkvloer. Bij mensen thuis gedraag je je toch anders. Ik voel me beter op mijn plek in de thuiszorg dan bij een woonzorglocatie. En je leert ook niet alleen de cliënten kennen, maar hebt ook te maken met andere familie. Bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen die op bezoek zijn. En omdat je gedurende de dag steeds bij iemand anders thuis aan het werk bent, met verschillende mensen, wordt het nooit saai. Geen dag is hetzelfde.

Wat ik ook mooi vind aan mijn werk, is dat ik mijn cliënten steeds beter leer kennen. Iedere week zie ik ze wel een keer. En hoe vaker je komt, hoe meer je te bespreken hebt. Je krijgt dus ook steeds meer voor elkaar, en dat is heel fijn. Ook juist omdat sommige ouderen misschien wat eenzamer zijn. Wanneer jij dan langskomt, geeft dat direct een leuk moment. Ik weet nog goed dat ik in een team werkte waar ik de enige man was. Toen kwam ik bij een man thuis, en die was altijd zo blij wanneer ík langskwam. Mijn collega’s vertelden hem ook altijd wanneer ik aan het werk was. Als ik de deur open deed, dan riep hij direct vanuit de woonkamer: ‘Heeeeee Max!’ Dat is zo’n goed gevoel, dat je iemand toch weer een goede dag bezorgt. Nadat ik mijn stage had afgerond ben ik nog een keer spontaan bij dhr. langs geweest omdat het op de route lag van het hardlopen. Alleen bleek dat hij een paar weken eerder was overleden. En zo kan het helaas ook gaan in de zorg.

Het zorgen moet je echt liggen. Hoe je dat weet? Je moet het eigenlijk een keer zelf ervaren. Meelopen bij een organisatie kan altijd wel. Je weet pas hoe mooi het werk is wanneer je het ervaart. Je ziet je collega’s misschien wat minder, maar je hebt wel uitvoerig contact met de mensen thuis en je levert daar zorg. Je bent vrijer, je gaat op pad, je zit tenminste niet op kantoor. Contact heb je met de huisarts, doktersassistenten, apotheek, familie en de cliënten. Eigenlijk ben je daar onmisbaar. We hebben wel een kantoor, maar daar zit ik eigenlijk nooit. Ik zit soms gewoon te werken aan de keukentafel als de cliënt dat oké vindt.