◄ naar home

deel deze pagina

Het respect
dat jij later wilt
kun je nu
al geven.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Niels Dunnink | persoonlijk begeleider De Schiphorst

“Een glimlach, dat geeft zo’n goed gevoel.”

Niels Dunnink is 25 en werkt nu drie jaar als persoonlijk begeleider in De Schiphorst, een kleinschalig verpleeghuis voor gespecialiseerde zorg aan mensen met een vorm van dementie. Het is onderdeel van Zorggroep Noorderboog.  ‘Ik ben verzorgende IG en zorg ook dat zorgplannen up-to-date zijn,’ vertelt Niels. ‘Daarnaast heb ik overleg met artsen en psychologen rond mijn cliënten.  Een afwisselende functie die ik me jaren geleden eigenlijk niet zag doen. Ik had hetzelfde vooroordeel over ouderenzorg als vele anderen. Dat het saai werk is en alleen maar ‘billen vegen’. Tijdens een stage ontdekte ik dat het veel meer is, dat het enorm uitdagend en waardevol werk is.

Het beter leren omgaan met bewoners die onbegrepen gedrag vertonen, is iets waar ik veel voldoening uit haal. Wanneer ik hun levensgeschiedenis leer kennen, en bijvoorbeeld belemmerende fysieke klachten, valt hun gedrag veel beter te verklaren. Ik pas daar het zorgplan op aan, zodat ze de zorg krijgen die bij hun situatie past. Het gevolg is vaak dat het hen wat meer rust van binnen geeft. Met alle positieve gevolgen van dien voor hun gedrag. Een glimlach krijgen op het gezicht van iemand die onbegrepen gedrag vertoont, dat geeft zo’n goed gevoel.

Werken met demente mensen vergt veel geduld. En ook creativiteit is belangrijk. Je moet snel kunnen inspelen op de belevingswereld van de bewoners, die een paar keer per dag kan veranderen. En natuurlijk moet je zorgzaam zijn. Ik doe nu de opleiding tot verpleegkundige. Zo leer ik meer over ziektebeelden en die kennis kan ik weer toepassen in de dagelijkse zorg. Ik hoop dit prachtige werk nog lang te doen.’