◄ naar home

deel deze pagina

De steun
die ik later wil

Kan ik nu
al bieden.

Werken in de ouderenzorg.
Dat zit in je.

Suzan Elgersma | Verzorgende IG, Zorggroep Meander

“Ieder stapje is uiteindelijk een stap in de goede richting.”

Suzan Elgersma heeft jarenlang gewerkt in de kinderopvang. Wanneer zij hier vanwege de crisis mee moet stoppen, gaat zij op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zij vindt de opleiding werken en leren Verzorgende IG, en ze grijpt deze kans met beide handen aan. In eerste instantie zag ze er nog wel tegen op dat zij weer onderaan de ladder begon qua werkervaring. ‘Maar er was direct zoveel uitdaging, en ik kreeg zoveel positieve prikkels… Ik heb er geen dag spijt van gehad.’

“Ik werk momenteel als verzorgende IG bij zorggroep Meander in Musselkanaal. Ik werk op de revalidatieafdeling. De mensen die bij ons komen, hebben ten gevolge van een val of slijtage, voornamelijk nieuwe heupen, schouders of knieën gekregen. Geen dag is hetzelfde. Dit vind ik persoonlijk heel prettig. Het zorgaanbod blijft zich voortdurend ontwikkelen, dus dat houdt mij scherp tijdens mijn werk. De ene cliënt mag 6 weken niet lopen, en de ander is met bijvoorbeeld een andere operatietechniek direct weer actief. Binnen het team is er dus voortdurend overleg tussen de fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, maatschappelijk werker, psychologen, verzorgers, verpleegkundigen en artsen. We blijven met z’n allen scherp.

Uiteindelijk begeleid ik samen met de cliënten, hun zo goed mogelijk de dag door. Wat veel mensen vergeten: uit bed komen is ook al een vorm van revalidatie. Hoe klein de stapjes soms ook lijken, het is allemaal een stap in de goede richting: een geslaagde revalidatie. Iemand die een nieuwe heup heeft gekregen en in een rolstoel zit, kan prima naar het keukentje rollen om een glas drinken te pakken. Wanneer je iemand beter leert kennen, weet je die persoon hier ook toe te bewegen. Of iemand die slecht ter been is, kan wel zelfstandig tot aan de badkamer lopen. Als verzorgende kijk ik dan ook direct mee. Hoe loopt diegene? Laat de cliënt pijn zien? Gebruikt de cliënt een rollator? Hoe gebruikt de cliënt een rollator? Met deze informatie kan uiteindelijk het hele team weer verder. En als we samen met de cliënt de revalidatie goed doorlopen, gaat deze zo snel mogelijk weer naar het eigen thuis. Dat je ze hiermee kan helpen, dat voelt niet alleen heel goed, je krijgt er ook ontzettend veel waardering voor terug vanuit de cliënt.”